Het bewateren van je tuin kun je op een goede manier doen middels het opgevangen water uit een roto regenton. Dit is een kunststof degelijke ton van 50 liter. Dat is heel handig, want houten regentonnen kunnen snel rotten en zijn prijzig. De regenton heeft heel veel voordelen voor het onderhouden van je tuin. Het is ecologischer, goedkoper en beter voor je planten dan sproeien met leidingwater! Bovendien is een kunststof regenton weerbestendig en kan hoge temperaturen verdragen. In deze blog zullen we hier wat dieper op ingaan.

Geen kalk, en goedkoper

In leidingwater zit kalk. Dat is niet goed voor de planten in je tuin. Vandaar dat de roto regenton, die de regen opvangt, een betere optie is. Overigens kun je dit water ook goed gebruiken voor het wassen van je (auto)ramen, die houden ook niet van kalk. Daarnaast is het goedkoper om het water op te vangen in een roto regenton, dan wanneer je het water uit de kraan gebruikt. Want als je een tuinslang op de kraan aansluit gebruik je ieder kwartier gemiddeld 100 liter (!) water. Je kunt wel nagaan dat dat op enigerlij moment erg hoog oploopt qua kosten. Bovendien heb je bij flinke buien minder wateroverlast in je tuin omdat, een gedeelte van het water in de ton wordt opgevangen. Een roto regenton kun je al kopen voor € 85,-. En de roto regenton draagt niet alleen bij aan duurzaamheid, het is tevens een fraaie accessoire in je tuin! Je kunt bijna niet zien dat hij van kunststof gemaakt is.

Toch niet te vaak sproeien

Je kunt eenvoudig een tuinslang op de roto regenton aansluiten, en sproeien maar! Toch even een advies: ook al is het lekker goedkoop om met regenwater te sproeien, toch kun je beter niet té enthousiast aan de slag gaan. Tuinexperts laten weten dat één keer per week sproeien voldoende is. Want anders wordt je gras lui en zal het niet investeren in diepe wortels. Daardoor wordt het juist kwetsbaarder. Het is van belang dat je planten leren omgaan met droge periodes. Als je wilt weten hoeveel water je per keer moet geven: zo'n 5 tot 10 millimeter per keer is goed voor de tuin. Dit kun je middels een regenmeter even controleren. Een hulpmiddel hierbij kan ook een glas bier zijn die je in het gras plaatst: het gras heeft genoeg water gedronken, als het glas ongeveer halfvol is. 

Boomkuip voor in je tuin

Ook is het mogelijk een boomkuip aan te schaffen voor in je tuin. We moesten zelf even kijken waarvoor dit voorwerp nu eigenlijk precies gebruikt kan worden. Maar kwamen erachter dat hij voor diverse doeleinden geschikt is! Je kunt de boomkuip gebruiken als waterbak voor een waterornament. En je kunt dus bijvoorbeeld ook water uit de roto regenton hierin laten lopen. Maar je kunt hem ook gebruiken als vijverbak, metselkuip als kweekbak of plantenbak (boor er dan wel even gaten in). Bovendien kun je ze ook gebruiken als zandbak of kinderbadje. De boomkuipen zijn beschikbaar in verschillende groottes.

Author