Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen; mensen die het hebben over daktrim epdm en epdm stroken. Bij veel mensen gaat dan wel een lichtje branden, waar precies de klepel hangt is echter een ander verhaal. Om die reden leggen we je hier uit wat epdm nou precies is en waarvoor je het nou goed kunt gebruiken. 

Noem het maar een zeer sterk synthetisch rubber

EPDM? Dat staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Je kunt het prima omschrijven als een groep van synthetische rubbers. Epdm ontstaan door de polymerisatie van propeen, etheen en dieen. Epdm wordt om die reden gerekend tot de terpolymeren. In z’n algemeenheid kun je gerust zeggen dat het voor synthetisch rubber is. Dat maakt het bijzonder goed bestand tegen bijvoorbeeld zonlicht en andere weersomstandigheden. Niet voor niets wordt epdm dan ook buiten gebruikt. Het is in elk geval een materiaal waar je altijd op kunt vertrouwen. En om die reden wordt het ook op zoveel verschillende manieren gebruikt. 

Zeer goed bestand tegen ozon en UV-straling

Kies je voor epdm, dan kies je voor een materiaal dat zeer goed bestand is tegen ozon, UV straling en veroudering. Daarnaast is het goed bestand tegen basen en zuren. Het is een materiaal dat prima geschikt is in zeewater en zeker ook in warm water. Epdm is zeer goed te gebruiken voor de hoogste eisen van de water- en de voedselindustrie. Het kan een temperatuur aan  die varieert van min dertig graden Celsius tot plus 130 graden Celsius. Kijken we naar de hardheid van epdm, dan varieert dit tussen de 30 en de 90 graden Shore 

Ander voordeel is de kleurechtheid die lang blijft

Kijken we naar de voordelen van epdm, dan wordt ook altijd kleurechtheid genoemd. Omdat het rubber bestand is tegen ozon, blijft de originele kleur heel lang behouden. Hoewel het niet bestand is tegen aardolie, diesel, benzine en propaan in de vorm van gas, is het aan de andere kant wel weer bestand tegen oliën, vetten en ook smeermiddelen. Epdm wordt ook al veel gebruikt binnen de automobielindustrie en zeker voor afdichtingsprofielen en afdichtingsrubber voor bijvoorbeeld aluminium en kunststof kozijnen. Je komt epdm zeker ook tegen in de vorm van de slang in vaatwas- en wasmachines. Dit vanwege de temperatuurbestendigheid. Je vindt epdm elementen ook al terug in de scheepvaart en in de bouw, terwijl epdm dakbedekking natuurlijk ook al zeer bekend is. 

 

Author