Een vlotte personeelsplanning is een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle bedrijfsvoering. Een personeelsplanning verschilt per bedrijf, omdat elk bedrijf anders is. We onderscheiden bij een personeelsplanning daarom een aantal verschillende niveaus en daar vertellen we je in deze blog meer over.

Wat is personeelsplanning

Voordat we de niveaus gaan onderscheiden is het belangrijk om de definitie van personeelsplanning goed te begrijpen. Personeelsplanning is eigenlijk de optimale werking tussen vraag en aanbod in een bedrijf. Het gaat hier om de behoeften en beschikbaarheid van het personeel en om wat het bedrijf wil bereiken. Het is en wisselwerking tussen personeel en bedrijf om op die manier een zo efficiënt mogelijke planning op te stellen.

Personeelsplanning op operationeel niveau

Het eerste niveau van personeelsplanning wat we bespreken is het operationeel niveau. Hier gaat het vooral om het bekijken van de taken die uitgevoerd moeten worden en deze taken koppelen aan de juiste werknemers. Uiteindelijk is het dus de bedoeling dat je een planning krijgt waarbij werknemers die goed zijn in het uitvoeren van een bepaalde taak ook bij deze taak ingepland worden. Er wordt dus een takenplanning en een uurrooster gemaakt, waar elke leidinggevende tot in staat moet zijn. Een hulpmiddel voor deze planning is Excel en het handigste is om deze in de Cloud openbaar te maken zodat het voor iedereen in te zien is waar en wanneer dan ook.

Personeelsplanning op tactisch niveau

Een andere personeelsplanning is die op tactisch niveau. Hierbij wordt er een jaarplan opgesteld. Je kijkt bij het tactische niveau dus niet naar projecten die op korte termijn moeten worden uitgevoerd maar over hoe de verdeling gaat zijn over het jaar heen. Denk hierbij dus bijvoorbeeld aan een vakantieperiode waarbij er veel minder werknemers aanwezig zijn op het werk dan in een normale werkweek. Bij een personeelsplanning op tactisch niveau wordt er dus gekeken wat er in zo’n periode mogelijk is met het personeel wat wel kan worden ingezet.

Personeelsplanning op strategisch niveau

Het laatste niveau van personeelsplanning wat we beperken is personeelsplanning op strategisch niveau. Hier wordt vooral gekeken naar wat het bedrijf wil bereiken op lange termijn, dus bijvoorbeeld over de span van vijf jaar. Er wordt een missie en een visie opgesteld en vanuit daar moet een plan worden gemaakt. Er wordt bij deze personeelsplanning dus vooral gekeken naar welk personeel nodig is om de doelen van het bedrijf over deze periode te bereiken. Hierdoor weet je zeker dat je een goede keuze zult gaan maken.

Author