Heeft u als ondernemer de mogelijkheid om te investeren in een bedrijfsgebouw? Dan is dit een positieve ontwikkeling. Dit houdt namelijk in dat uw bedrijf goed loopt, anders had u namelijk niet de mogelijkheid tot investeren. U kunt een bedrijfspand aanschaffen omdat u hier in de toekomst winst op wilt maken, maar ook als uw bedrijf groeit en u meer ruimte nodig heeft. In een gehuurd pand bent u toch enigszins beperkt in de mogelijkheden die u met uw pand heeft. U moet voor elke aanpassing of uitbreiding namelijk toestemming vragen aan de verhuurder en u investeert dan in een pand die niet van u is. Waar moet u op letten als u wilt investeren in een eigen bedrijfsgebouw?
1) Kies het pand die het beste bij uw bedrijf past
Het klinkt zo logisch om een pand te kiezen die het beste bij uw bedrijf past. Maar dit is lastiger dan u denkt. Uw bedrijfsgebouw mag namelijk niet te groot zijn en ook niet te klein. Een te groot pand is jammer van de ruimte, want u betaalt dan voor ruimtes die u niet gebruikt. In een te klein pand loopt u tegen een tegenovergesteld probleem aan, namelijk u heeft te weinig ruimte. Een investering in een bedrijfspand is voor de lange termijn, dus u moet er ook rekening mee houden wat uw plannen voor de toekomst zijn. Is het mogelijk dat het pand mee kan groeien met uw bedrijf, dus zijn er voldoende uitbreidingsmogelijkheden aanwezig?
2) Voldoet het pand aan uw bedrijfsdoeleinden?
Het spreekt misschien voor zich, wanneer u een technisch bedrijf heeft, dan heeft u niet voldoende aan alleen een kantoorruimte en zo ook andersom. Het lastige is ook om verschillende functies die gezamenlijk uw doeleind vormen te centraliseren. Het werkt minder handig als u de technische ruimtes op een andere locatie heeft dan de kantoorruimtes. Het beste is het als de werkplaats, opslagplaats en kantoren op één perceel zijn gevestigd.
3) Hoeveel parkeerruimte heeft u?
De parking is een essentieel onderdeel van een bedrijfsgebouw. Als u een groot bedrijf heeft, dan heeft u voldoende parkeerplekken nodig. Vooral als u niet in de stad gelokaliseerd bent, dan zullen de meeste medewerker met de auto komen. Als iedereen de auto moet parkeren in de straat of bij de buren voor deur, dan loopt uw bedrijf reputatieschade op. Dit wordt door de buurt zeker niet geapprecieerd. Ook moet u rekening houden met parkeerplekken voor bezoekers. Bezoekers moeten direct bij uw bedrijf kunnen parkeren zonder nog vele meters te moeten lopen.
4) Hoe bereikbaar is het bedrijfspand?
De bereikbaarheid van uw pand is erg belangrijk. De plek waar het pand staat bepaalt namelijk hoe gemakkelijk uw medewerkers hun werkplek kunnen bereiken en dat bezoekers u gemakkelijk kunnen vinden. Veel bedrijven zijn gevestigd op een bedrijventerrein, wat verder uit de stad ligt, maar wel aan een autosnelweg. Dit kan handig zijn als u veel aan- en afvoer heeft van vrachtwagens. Heeft u alleen een kantoor, dan kan het beter zijn om in de stad gesitueerd te zijn, bijvoorbeeld in de buurt van het station.
5) Bouwkundige eisen
Bouwkundig moet het pand natuurlijk overeenkomen met de bedrijfsactiviteiten die u moet uitvoeren. Het belangrijkste is dat u wettelijk verantwoordelijk bent voor de veiligheid van uw medewerkers en bezoekers. U moet dus zeker de veiligheidsaspecten in het pand in ogenschouw nemen. Desnoods moet u een verbouwing doorvoeren om aan alle veiligheidseisen te voldoen. Let ook op zaken, zoals de bodem van het perceel en laat desnoods onderzoek doen naar eventuele bodemverontreiniging. Als uw terrein verontreinigd is met schadelijke stoffen, dan kan dit zeer grote financiële consequenties voor uw bedrijf hebben. Bouwkundig moet u ook rekening houden met de gezondheid van uw medewerkers. Zo mag een bedrijfspand niet te weinig ramen hebben. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om overal voldoende daglicht binnen te krijgen, zorgt u dan in ieder geval voor voldoende en gezonde verlichting.
6) De energiezuiningheid van het pand?
Ieder bedrijfspand heeft tegenwoordig een energielabel; in België heet dit het energieprestatiecertificaat. Dit geeft aan in hoeverre het pand energiezuinig is. In de toekomst gaat hier alleen maar meer op gelet worden, dus het is belangrijk om op bepaalde energiezuinige zaken te letten. Een minimale vereiste om het pand energiezuinig te verwarmen, is een goede isolatie. Dit betreft niet alleen vloeren, wanden en plafonds, maar ook de beglazing. Tegenwoordig is het gebruik van hoogrendementsglas standaard. HR++ glas is het meest gekozen glas. De verwarming van een bedrijfsgebouw is een grote slokop in het maandelijks budget. Verwarming op mazout of gas zullen in de toekomst steeds minder aan belang winnen omdat ze duur zijn en niet milieuvriendelijk. Denk aan milieuvriendelijke verwarmingstechnieken zoals een warmtepomp. Ook de aanwezigheid van zonnepanelen is een pluspunt. Hiermee kan u de elektriciteit in uw pand opwekken met schone energie.
7) In hoeverre moet het pand onderhouden worden?
Het onderhoud van het pand is is ook belangrijk. Een pand die veel onderhouden moet worden, blijft een kostenpost. In de regel moeten onderhoudswerken jaarlijks plaatsvinden, dus deze onderhoudskosten blijven ook jaarlijks komen. Denk bijvoorbeeld aan een pand die is afgewerkt met houten gevelbekleding. Ook de dakbedekking is van belang. Is het een plat dak, dan zal er wellicht roofing of EPDM op liggen. Roofing heeft maar een levensduur van gemiddeld 20 jaar terwijl dit voor EPDM 40 jaar is. U zult jaarlijks of om de paar jaar de gehele gevelbekleding moeten schuren en opnieuw laten schilderen, beitsen of lakken. U zult voor onderhoudskosten dus moeten reserveren.
8) De financiering van het pand
Heeft u een bedrijfspand gevonden die aan uw wensen voldoet? Dan moet u naar de bank om de hypotheek te regelen. De bank zal streng kijken naar het feit of u kredietwaardig bent als onderneming. U zult dus bijna altijd een bedrijfsplan en financieringsplan moeten aanleveren. Hieruit blijkt wat u voor plannen heeft met uw onderneming en in hoeverre u ook in de toekomst in staat bent om de hypotheek af te lossen. Bij een goed plan zal de bank ongetwijfeld willen financieren.
9) Welke verlichting is aanwezig in het gebouw?
De kost van verlichting van een bedrijfsgebouw neemt ook een grote hap in het maandelijkse budget. Hangt er nog oude verlichting, in de vorm van TL-lampen of gasontladingslampen? Hou er dan rekening mee dat dit verouderde technieken zijn en energieverslindend zijn. U zult hoe dan ook vroeg of laat de transitie moeten maken naar LED verlichting. LED verlichting heeft als grote voordeel dat het tot 7 maal minder verbruikt en 3 maal langer meegaat dan TL-lampen.
10) Is er erfpacht?
Bij erfpacht behoort de grond aan iemand anders toe. Je mag er wel een gebouw op plaatsen maar je moet wel huur betalen voor de grond, vaak is dit de gemeente. Het voordeel van erfpacht is dat de aankoopprijs lager is maar dat je nooit eigenaar bent en ook instaat voor het onderhoud van het gebouw. Na de erfpacht die maximaal 99 jaar loopt, verlies je het genot.