Een blik in de toekomst

Dat er in de toekomst zaken zullen veranderen op het gebied van onderwijs is duidelijk. Nederland heeft nog altijd een groot begrotingstekort en dat zal volgens de regels van de EU moeten worden teruggedrongen. Om dit te bereik moet er worden bezuinigd en de overheid lijkt vastbesloten om een deel van de bezuinigingen te maken op het onderwijs.

En dat is gevaarlijk, Nederland heeft zichzelf als doelstelling gesteld om tot de vijf beste kenniseconomieën van de wereld te behoren, maar door te bezuinigen wordt de kans dat we daar in de toekomst daadwerkelijk toe behoren steeds kleiner. De kosten voor studenten zullen de komende jaren door het sociaal leenstelsel en de afschaffing van de ov-jaarkaart omhoog gaan, terwijl studeren alleen maar duurder zal worden.

Het zou uiteindelijk tot een situatie als in de Verenigde Staten kunnen leiden. Waar het studeren aan een van de topuniversiteiten, de zogenaamde Ivy League Universities, honderdduizenden dollars kost en jongeren hun leven na een opleiding vaak beginnen met een schuld van vele tienduizenden of zelfs honderdduizenden dollars. En dat is over het algemeen toch niet het beste begin van je carrière.

In zo’n tempo zal het in Nederland echter niet al te snel lopen. Als het sociaal leenstelsel wordt ingevoerd zullen thuiswonende studenten ongeveer 4.500 euro mislopen, terwijl uitwonende studenten ongeveer 13.000 euro zullen mislopen of moeten terugbetalen na het afronden van de opleiding. Het is een bedrag dat nog te overzien is.

Toch zal het wel gevolgen hebben voor de student en zelfs de gehele samenleving. Zo zullen studenten die hun opleiding afronden minder snel in aanmerking komen voor een hypotheek en zal de studieschuld eerst moeten worden afgelost. Het leidt ertoe dat studenten na hun opleiding minder snel een huis kunnen kopen en de malaise op de huizenmarkt wellicht nog langer voortduurt.

Of er uiteindelijk minder jongeren de keuze zullen maken om te gaan studeren is moeilijk in te schatten. Hoewel de kosten oplopen en er veel geld kan worden bespaard door niet te studeren, lijken steeds meer bedrijven de eisen voor een goede baan op te schroeven en zonder diploma in het hoger onderwijs is het in veel sectoren moeilijk om aan de bak te komen.